bTV – Ледените висулки – заплаха за минувачите

Ледени висулки по много сгради застрашават живота на минувачите. Поредният сигнал за опасност е за жилищна сграда на столичния булевард „Васил Левски”. От стрехата се спуска ледена завеса.

Жителите на кооперацията проявяват изобретателност при отстраняването на леда – с помощта на мачта за сърф. Понякога висулките са на такива места, че няма достъп до тях и тогава би трябвало да се търси помощ от пожарната или 112, които имат достъп до висулките, обясниха от Столичен инспекторат. Те обаче отказват, дори по сигнал на инспектората, под претекст, че отговарят за обществените сгради.

Пожарната почиства обществените сгради – на институции, болници, училища. А отговорността за частните сгради е на техните собственици.

Има и глоби – от 50 до 500 лева за хора и до 2 хиляди за фирми. Ако домоуправителя не си е в къщи, предписанието се дава на друг жител на сградата. Ако не можете да се справите сами, частни фирми извършват услугата.

„В най-скоро време Столична община ще сформира екип от доброволци, които да подпомагат гражданите на София в премахването на висулки чрез алпийски способи. Чисто физически – хора, които са вещи в този занаят, които са правоспособни, които знаят как се действа в такива ситуации”, каза Иван Недков – Столичен инспекторат.

via bTV – Ледените висулки – заплаха за минувачите.

6 коментара към “bTV – Ледените висулки – заплаха за минувачите”

Вашият коментар