Борба с ледените висулки

Снегът и ниските температури станаха причина на много места по покривите на сградите в цялата страна да се образуват опасни ледени висулки. Обикновено те са надвиснали над тротоари, пешеходни зони, входове, подлези и мостове, което е опасно за преминаващите в близост хора.

Всички собственици и ползватели на недвижими имоти или части от тях са задължени да почистват прилежащите си територии и тротоарите от сняг и лед, а също така и ледените висулки от сградите по силата на Наредбата за поддържане и опазване на чистотата и управление на отпадъците на територията на Столична община.

Специалистите предупреждават да бъдете внимателни при движение покрай сгради с натрупан сняг и висулки и при възможност да ги избягвате, а водачите на автомобили, преди да паркират, да се уверят, че няма опасност от падане на ледени късове.

Сигнали за опасни висулки можете да подавате на телефон 112, както и на телефона на Столичната община – 987 55 55.

 

 

Дежурен телефон за помощ срещу ледените висулки – Нова Телевизия.

 

 

 

 

 

 

Поглед нагоре – TV 7.

 

 

 

 

 

 

От Столичната община са глобили 536 лица, които не са почистили прилежащите си територии от сняг, лед и ледени висулки.

via 536 глоби заради непочистен сняг в София – България – iNews.bg.

 

 

противообледителни системи за покриви, улуци и водосточни тръби

Отоплителните кабели предпазват от натрупване на сняг по покриви улуци и други места, където това не е желателно. По този начин те предотвратяват възможността за нанасяне на скъпи щети. Отоплителните кабели са подходящи най-вече за улуци и водосточни тръби на покриви с недостатъчна термоизолация, при които снегът се топи дори при ниски температури, водата се стича в улуците, замръзва и прави бариера от лед. В резултат на това водата прелива и се образуват ледени висулки, „красящи” покрива, но представляващи опасност за пешеходците. Двужилните отоплителни кабели ADPSV и MADPSP с екранировка и UV защита са създадени именно за приложение в такива случаи. Тези кабели имат много добри механични свойства и висока мощност достигаща до 30 W/m.

via ОБЛЕДЯВАНЕ – СТИЛ71.

2 коментара към “Борба с ледените висулки”

Вашият коментар