Unified Extensible Firmware Interface UEFI

Това е едно бързо и бегло запознаване с UEFI, което е предназначено как да търсите информация ако не може да инсталирате Windows на Вашето UEFI базирано PC.

Това е моя блог, а не новинарски, информационен сайт за това препоръчвам да следите специализираните ресурси.

Съдейки по писмата Ви възнамерявам да публикувам  илюстрована инсталация на Windows. Както и всички проблемни PC с които съм се сблъскал.

TheUnif ied Extensible Firmware Interface (UEFI  )  е спецификация , която дефинира софтуерен интерфейс между операционната система и платформа на фърмуера. UEFI е предназначена да замени Basic Input / Output System ( BIOS ) на фърмуера интерфейс, присъства във всички IBM PC-съвместими персонални компютри . На практика, повечето UEFI изображения осигуряват наследство подкрепа за услуги BIOS. UEFI може да поддържа отдалечена диагностика и ремонт на компютри, дори и без друга операционна система. Оригиналният EFI ( Extensible Firmware Interface ) спецификацията е разработена от Intel . Някои от неговите практики и формати за данни огледални такива от Windows.  През 2005 г. UEFI непрепоръчителен EFI 1.10 (финална версия на EFI). Спецификацията на UEFI се управлява от Unified EFI форум .

Версия 2.1 на UEFI спецификация е бил освободен на 7 януари 2007 година, а  версия 2.4, беше одобрена през юли 2013 година.

    

Efi flowchart extended

Взаимодействие между EFI стартиращият мениджър и EFI драйвери

 

Интерфейсът определен от спецификацията EFI включва таблици с данни, които съдържат информация за платформата, както за зареждане и по време на работа на услуги, които са на разположение  операционната система. UEFI фърмуер предоставя няколко технически предимства пред традиционната система BIOS:

  • Способност да се зареди от големи дискове (над 2 TiB ) сGUID таблицата на дяловете ,GPT . 
  • CPU-независима архитектура 
  • CPU-независими драйвери 
  • Гъвкава среда преди зареждане на OS , включително мрежа
  • Модулен дизайн
 подкрепа на UEFI


Следващите издания на Windows включват поддръжка за UEFI:

  • Windows 8.1 и Windows ® 8 подкрепя UEFI 2.0 или по-късно на 32-битов (x86), 64-битов (x64), и ARM-базирани персонални компютри. Те също подкрепят BIOS-базирани персонални компютри, както и UEFI-базирани персонални компютри, работещи в режим на BIOS-съвместимост наследство. Някои функции, като например Secure Boot изискват UEFI 2.3.1 Errata C или по-висока.
  • Windows Server 2012 R2 и Windows Server ® 2012 подкрепя UEFI 2.0 или по-късно на 64-битови системи. Някои функции като например Secure Boot изискват UEFI 2.3.1.
  • Windows ® 7, Windows Vista ® със Service Pack 1 (SP1), Windows Server ® 2008 R2 и Windows Server ® 2008
    • Support UEFI 2.0 или по-късно на 64-битови системи. Те също подкрепят BIOS-базирани персонални компютри, както и UEFI-базирани персонални компютри, работещи в режим на BIOS-съвместимост наследство.
    • Поддръжка на системите от клас 2, работещи в режим на BIOS-съвместимост наследство с помощта на CSM, така че те могат да използват функциите за наследство BIOS INT10.
    • Не се поддържат на системите от клас 3, защото тези операционни системи предполагат наличието на подкрепа наследство BIOS INT10 в фърмуера, която не е налична в изпълнение на клас-3 UEFI.
    • Windows Server ® 2008 R2 и Windows Server ® 2008 също поддържа EFI 1.10 на Itanium-базирани системи.

Важно 

Преди да инсталирате Windows на UEFI-базирани PC, имайте предвид следното:

  • За някои платформи или хардуерни конфигурации, може да се наложи да се изпълняват допълнителни стъпки, за да се уверите, че Windows е инсталиран в режим UEFI BIOS или в режим на съвместимост наследство. За повече информация, вижте Стартирайте PC в UEFI BIOS режим или режим на съвместимост Legacy .
  • UEFI твърди дискове изискват таблицата на дяловете на GUID (GPT) дял структура, вместо за главния запис за първоначално зареждане (MBR) дял структура, която се използва в BIOS. Когато инсталирате Windows с помощта на DVD-то на Windows продукт, Windows Setup разпознава дали компютърът е бил рестартиран в UEFI BIOS режим или режим на съвместимост, и да го конфигурира Windows въз основа на този избор. За информация относно конфигуриране GPT дялове, вижте твърди дискове и дялове преглед .

 

5 коментара към “Unified Extensible Firmware Interface UEFI”

    1. Много мило да помогнеш на някой който иска повече.!!ТХ!.
      Влез малко по наветре в матерята, осмисли цялата нова информация итогава със сложни въпроси.
      Твоя въпрос е наистина много важен, за което тх., за тези които се занимават повече от 40 години с ПК някакси тези неща ги пропускат, поемам да допълня пубикацията.

  1. Чудесно написано Поздравения! Загубих цяла нощ и не стигнах до никъде, всеки линк води до още камара, ужас. Аз много се извинявам за някой въпроси които могат да изглеждат ламерски, но сега тепърва влизам в тази материя и ще съм Много Благодарна на всички отговори.
    „За някои платформи или хардуерни конфигурации, може да се наложи да се изпълняват допълнителни стъпки, за да се уверите, че Windows е инсталиран в режим UEFI BIOS или в режим на съвместимост наследство. За повече информация, вижте Стартирайте PC в UEFI BIOS режим или режим на съвместимост Legacy..“ Тва не ми стана изобщо ясно?

Вашият коментар